V okrese Vranov nad Topľou je zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiaru

23.07.2024 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 23. júla (TASR) - V okrese Vranov nad Topľou je od piatka (19. 7.) od 12.00 h vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru. Platí v prírodnom prostredí, na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme, teda 50 metrov od hranice lesného pozemku, v rekreačných oblastiach, turistických strediskách, chatových a záhradkárskych lokalitách. Vyhlásilo ho Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) vo Vranove nad Topľou.

Zo zverejnenej vyhlášky HaZZ vyplýva, že obmedzenia potrvajú do odvolania a týkajú sa územného obvodu okresu Vranov nad Topľou. V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je každý povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti.

Zakazuje sa najmä fajčiť a používať otvorený plameň, vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov či zakladať oheň v priestoroch alebo miestach, kde hrozí nebezpečenstvo jeho šírenia. Zároveň sa nesmú spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru, a v ich ochrannom pásme.

Vlastníci, správcovia či užívatelia lesných pozemkov sú v súvislosti s ochranou lesa pred požiarmi v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru povinní zabezpečovať hliadkovaciu činnosť a zabezpečiť umiestnenie potrebného množstva protipožiarneho náradia na určenom mieste v závislosti od plochy lesných porastov. Majú tiež udržiavať existujúce prejazdové cesty, zvážnice a zdroje vody v stave, ktorý umožňuje bezproblémový príjazd hasičských jednotiek a ich využitie na účinný zásah.

Povinnosťou je tiež vybaviť prenosnými hasiacimi prístrojmi pracovné stroje, napríklad lesné kolesové traktory, harvestory a iné vozidlá, ktoré sa používajú na spracovanie dreva a zvyškov po ťažbe. Tieto pracovné stroje majú vlastníci vybaviť tiež účinným zachytávačom iskier.

Pre priestory postihnuté kalamitou je potrebné prijímať osobitné opatrenia zamerané najmä na urýchlené odstraňovanie dreva a ďalšieho horľavého odpadu z blízkosti objektov, vytváranie rozdeľovacích pásov na zabránenie šírenia požiaru a zabezpečiť prejazdnosť lesných ciest a zvážnic pre hasičskú techniku.
 

Vyberte región

mark